Over mij

Ik ben Geert Jan Kroon (1981): een motivator, inspirator en creatieve optimist. Mijn doel is musici zo te inspireren dat zij het beste van zichzelf laten zien

Geert Jan Kroon

Ik studeerde Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen met een masteropleiding Muziekwetenschappen in Utrecht (diploma 2012). Sindsdien ontwikkelde ik mijn eigen stijl als dirigent, componist en muzikaal ondernemer. Het gedachtegoed van de dirigent Benjamin Zander heeft me daarbij geïnspireerd. Als artistiek leider van het project Lûd fan de Middelsee heb ik ervaren dat het mogelijk is 250 musici te motiveren 40 minuten lang een betoverend concert te geven in de buitenlucht.

Het motto van Lûd fan de Middelsee was ‘jezelf opnieuw uitvinden’, een leus die goed bij me past, want ik ben altijd op zoek naar verdieping, ontwikkeling en nieuwe ideeën om uit te proberen. Die passie wil ik ook aanwakkeren bij anderen. Als coach daag ik dirigenten, -componisten en musici uit om vanuit een ander perspectief naar hun eigen werk te kijken. Ik reik gereedschappen aan en zet deuren open naar nieuwe benaderingen.

Voor mijzelf doen zich nieuwe kansen voor door mijn studie naar composities aan het ArtEZ conservatorium. In mijn composities gebruik ik graag technieken uit de hedendaagse muziek die voor harmonieën, fanfares en brassbands minder gebruikelijk zijn. Hierdoor heeft mijn muziek een eigen geluid en is het toch toegankelijk voor het grote publiek.

Kort samengevat wil ik het beste halen uit mezelf, uit musici waar ik mee werk en wil ik collega’s inspireren met nieuwe invalshoeken. Maar bovenal wil ik mensen aansteken met mijn passie voor muziek. Of zoals Zander het verwoordt: succes meet je aan hoeveel glinsterende ogen je om je heen ziet.