Verplichte werk Gouden Spiker Festival 2024

Verplichte werk Gouden Spiker Festival 2024

Voor het Gouden Spiker Festival 2024 mocht ik het verplichte werk schrijven voor de vijfde divisie fanfare en brassband. 

Begin 2023 werd ik benaderd om een werk te schrijven voor het Gouden Spiker Festival. Een festival dat zich met name richt op de lagere divisies van de brassband en fanfare. 

Het GSF wil graag dat er een Friese connectie is voor hun compositieopdrachten. Grappig genoeg was ik net bezig met Grutte Pier op dat moment. Dat was dus geen optie. Uiteindelijk kreeg ik de opdracht mee om Sterke Yerke als onderwerp te gebruiken. Een unieke verhalen over reizen, avonturen, maar ook over het milieu. 

Met het onderwerp Sterke Yerke ben ik aan de slag gegaan. Er was informatie genoeg. Het hele verhaal begint met zeven vrienden die een gewaagd plan hebben: we gaan een vlot bouwen en ermee varen. Zo ben ik ook met een gewaagd plan begonnen: een begin waarin iedereen hetzelfde speelt. De expositie van het werk is een melodie die door het hele orkest gespeeld wordt. Daarmee is het hoofdmateriaal van het werk direct bekend. 

Verder ontwikkelt het werk zich na de intro in drie delen. Eerst een snel deel waarin het gewaagde plan tot uiting komt in de Sterke Yerke I, het eerste vlot. Een gedragen tweede deel waarin de missie voor een betere wereld zich ontwikkeld. En tot slot gaan we naar het huzarenstuk, de Sterke Yerke III. Het vlot dat over de atlantische oceaan voer en op de klippen liep bij Bonaire, maar jaren later toch de reis heeft afgemaakt. Dat deze reizen en avonturen allemaal voortkomen uit dat initiële gewaagde plan wordt duidelijk door de reprise van de openingsmelodie.

Uit kleine dingen beginselen ontstaan soms grote dingen, zo is ook het motto van Sir Francis Drake: Sic Parvis Magna (grappig genoeg ook een titel die ik al eens gebruikt heb.)

Terug naar blog