Nieuwe muziek door de kampioen van Nederland

Nieuwe muziek door de kampioen van Nederland

Lees over mijn avontuur bij het Zomerorkest, de Nederlandse Brassband Kampioenschappen, en het verhaal achter Eilean Nan Gobhar. Je vindt de links naar de muziek in de post.

Wil je meer van deze info en me volgen op mijn reis als componist en uitgever schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Een zomer met het Zomerorkest

Afgelopen zomer mocht ik samen met collega Vincent Verhage het Zomerorkest Nederland dirigeren. Een week vol repeteren, lol maken, en leren met jonge muzikanten. Het was een nieuwe en vreemde ervaring: voor een harmonieorkest staan, slecht slapen en enorm twijfelen aan jezelf. Een mooie cocktail die voor de nodige stress, maar ook ontwikkeling zorgde. Gaandeweg de week werkten we toe naar een cd-opname en livestream. Gelukkig viel alles op zijn plaats en kon ik zelf gaan ontspannen en genieten, iets wat natuurlijk zijn weerslag heeft op de muzikanten. Een orkest is dan ook een grote spiegel die teruggeeft wat je er in stopt.

Al met al was het een fantastische week, waarin ik veel nieuwe mensen heb ontmoet, ontzettend veel geleerd heb, en ook weer eens lekker muziek kon maken. Het resultaat van de opnames moet nog op Spotify verschijnen, dus houd het Zomerorkest in de gaten op facebook.

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen

Zaterdag 30 oktober was het dan eindelijk zover: het NBK ging door! Dus, daar zaten we weer met Soli Brass op het podium. De voorbereiding was goed en we zaten in een flow. Dat werd beloond, we zijn Nederlands kampioen geworden! Via Brasspasstv is onze uitvoering te zien en te horen.

De NBK was om een andere reden ook bijzonder dit jaar. Er werden vier Nederlandse premières gespeeld. Waaronder The Final Frontier, het werk dat ik in opdracht van de NBK mocht schrijven. Het was een eer om in de zaal van Tivoli/Vredenburg te luisteren naar de derde divisie bands die zoveel energie in de voorbereiding hadden gestopt. De reacties waren positief, zowel van de bands, publiek als dirigenten.

Het was een weekend om nooit te vergeten. Voor mensen die het werk graag willen horen verwijs ik naar de opnames op Brasspasstv of naar de opname die we met Soli gemaakt hebben.

The Final Frontier – Soli Brass o.l.v. Anne van den Berg

Het verhaal achter Eilean Nan Gobhar

Een ander werk dat we met Soli opgenomen hebben is Eilean Nan Gobhar. Een werk dat ik in 2018 mocht schrijven voor een symposium over bodemvitaliteit: het zogenaamde Symphony of Soils. Het toeval wilde dat ik met mijn gezin maar liefst drie weken in Schotland op vakantie ging die periode. We zaten in het familiehuis van een vriend (dezelfde Schotse vriend die met Soli meespeelde afgelopen NBK, toeval bestaat niet). De omgeving was van een ongekende schoonheid en ruigheid. Hier kwamen de ideeën voor het werk en componeerde ik het tijdens de vakantie. Vanuit het huis dat aan de kust stond, had ik uitzicht op een klein eilandje, het zogeheten Geiteneiland. In Gaelic heet het Eilean Nan Gobhar, daarom deze titel.

Eilean Nan Gobhar is de ‘B-kant’ van de single The Final Frontier. Maar er komt nog een opname aan van het Zomerorkest Nederland, zo komen alle lijntjes weer samen. Luister hieronder naar Eilean Nan Gobhar.

Eilean Nan Gobhar – Soli Brass o.l.v. Anne van den Berg

Terug naar blog