Een nieuwe single, weer aan het werk en het verhaal achter The Final Frontier

Het is alweer bijna juli, het seizoen loopt op zijn einde. Maar ik heb nog een paar leuke dingen in deze nieuwsbrief om naar uit te kijken.

Wil je meer van deze info en me volgen op mijn reis als componist en uitgever schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Weer aan het werk

Het heeft lang geduurd, maar de verenigingen mochten ook weer los. Dit betekent dat ik zelf weer aan de slag mocht bij Harmonie Akkrum, Flevo Brass Emmeloord en Jeduthun Oldemarkt. Wat een genot om al deze mensen weer te zien en om weer live met muziek bezig te zijn. Ook het spelen bij Soli Brass Leeuwarden is weer begonnen.

De omslag naar het oude dagritme was wel lastig. Van elke avond thuis zijn, de kinderen op bed doen, op tijd opstaan en nieuwe dingen maken, naar elke avond dirigeren of spelen en ergens overdag je rustmoment vinden. Dat was even een uitdaging. Gelukkig valt alles weer op zijn plek zo langzamerhand.

Het componeren gaat natuurlijk wel gewoon door. Er zit een nieuw werk in het vat en wat schetsen voor nieuwe solo werken. Het Requiem, dat in december af moet, begint ook langzaam vorm te krijgen. Binnenkort meer hierover.

Een nieuwe single op 10 juli

Mijn nieuwe single Two Tides voor viool en cello komt 10 juli uit. Gespeeld door Luis Rodríguez Lisbona op viool en Wisse de Rijk op cello.

Wil je hem niet missen volg me dan alvast op spotify!

Het verhaal achter: The Final Frontier

Het 2021 NBK-werk zat al in mijn hoofd lang voordat ik de opdracht kreeg. Na een bezoek aan het Eise Eisinga planetarium met Fedde (m’n zoon) kreeg ik het idee om iets te doen met de fascinatie voor de ruimte. Hier had ik wat ideeën voor, maar nog geen reden om het af te maken. De opdracht van het NBK en het lezen van Stephen Hawkings “Brief Anwsers to the Big Questions” gaven me een aantal aanknopingspunten om het werk af te maken.

Hawkings ideeën over energie en ruimte waren het aanknopingspunt voor het eerste deel. Het tweede deel is een muzikale onderzoeking in het grote onbekende met veel energie en snelheid. Het derde deel haalt de sfeer van de grote vragen naar boven. Het laatste deel borduurt hierop voort met het idee dat de ruimte de laatste grens is die de mensheid nog moet verleggen.

In januari 2020 moest het werk ter inzage naar het RIC waar de commissie het van commentaar voorzag. Met name de tips van Jan Van der Roost waren hierin zeer waardevol. Ik heb een aantal dingen in de instrumentatie en het middendeel aangepast. Na de beoordeling is het werk verplicht gesteld voor de NBK.

We zijn met Soli Brass bezig om van dit werk een mooie opname te maken. Ik hoop deze in de zomer te kunnen publiceren om iedereen een idee te geven van het werk.

Terug naar blog