3 basic tips voor het opmaken van je muziek

Je eigen muziek opmaken

Misschien heb je zelf wel eens muziek geschreven of een oefening uitgeschreven, of zelfs een arrangement gemaakt. Vaak doe je veel werk opnieuw of denk je niet na over hoe je het opmaakt. Of ga je achteraf proberen het netjes te maken. Ik wil je helpen met het opmaken van je muziek.

In dit filmpje geef ik je 3 basic tips voor het opmaken van je muziek. Tips om je muziek zo voor te bereiden dat je super snel nette bladmuziek kunt afleveren. Onafhankelijk van welk programma je gebruikt: Finale, Sibelius, Dorico of Musescore.

Dit filmpje is basic en geeft je een basis om mee aan de slag te gaan. Wil je meer weten en meer de diepte in? Neem contact op en we regelen een workshop of sessie.

Wil je meer van deze info en me volgen op mijn reis als componist en uitgever schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1. Een opmaak maken

Maak een bestand helemaal klaar met de juiste lettertypes en de juiste formaten, afstanden etc. Denk na over instellingen die je normaal elke keer opnieuw doet en zet die vast. Zorg dat je direct aan het werk kan en dat alles er terwijl je werkt al fantastisch uitziet.

Check de video voor een voorbeeld van mijn opmaak.

2. Verschillende bezettingen

Natuurlijk schrijf je niet voor één bezetting. Maar voor verschillende, maak voor elke een sjabloon. Heb je een jeugdorkest, een groepje, een ensemble met afwijkende instrumenten of, net zoals ik, een fanfare waar niet alle stemmen bezet zijn? Zet die specifieke bezetting in je voor-opgemaakte bestand en sla dit op als een nieuw sjabloon. Elke keer als je wat maakt begin je met een goed opgemaakte score.

Bekijk de video voor een voorbeelden en meer tips.

3. Bewaar je muziek op een handige manier

Om te zorgen dat je alles bij de hand hebt en niet op je pc moet gaan zoeken als je ooit weer wat nodig hebt. Maak een handige mappen structuur, waarin je de diverse onderdelen scheidt.

In de video zie je hoe ik dit heb aangepakt.

Terug naar blog
 • Verplichte werk Gouden Spiker Festival 2024

  Verplichte werk Gouden Spiker Festival 2024

  Voor het Gouden Spiker Festival 2024 mocht ik het verplichte werk schrijven voor de vijfde divisie fanfare en brassband.  Begin 2023 werd ik benaderd om een werk te schrijven voor...

  Verplichte werk Gouden Spiker Festival 2024

  Voor het Gouden Spiker Festival 2024 mocht ik het verplichte werk schrijven voor de vijfde divisie fanfare en brassband.  Begin 2023 werd ik benaderd om een werk te schrijven voor...

 • Catalogus najaar 2023

  Catalogus najaar 2023

  Ik zie overal prachtige catalogi verschijnen en dacht: "dan moet ik er ook maar aan geloven." Dus bij deze de catalogus van het najaar 2023 met de populairste stukken van...

  Catalogus najaar 2023

  Ik zie overal prachtige catalogi verschijnen en dacht: "dan moet ik er ook maar aan geloven." Dus bij deze de catalogus van het najaar 2023 met de populairste stukken van...

 • Een afscheidscadeau voor Soli Brass

  Een afscheidscadeau voor Soli Brass

  Afgelopen woensdagavond (19 juli 2023) nam ik afscheid van Soli Brass. Dit heb ik gedaan om meer tijd met mijn gezin door te kunnen brengen en me te gaan focussen...

  Een afscheidscadeau voor Soli Brass

  Afgelopen woensdagavond (19 juli 2023) nam ik afscheid van Soli Brass. Dit heb ik gedaan om meer tijd met mijn gezin door te kunnen brengen en me te gaan focussen...

1 van 3