Categorieën
Blog

Inspiratiesessies, het verhaal achter en mogen we binnenkort weer?

De eerste maanden van 2021 zijn gepasseerd. Helaas nog geen live muziek voor de amateurs, maar hopelijk binnenkort wel weer! In plaats van de live muziek zijn er toch wat leuke activiteiten geweest in de afgelopen maanden. In deze post:

  • Inspiratiesessies
  • Het verhaal achter Saint Lambert
  • Gaan we weer los?

Sessies bij

De afgelopen periode was er een van inspiratiesessies bij verschillende verenigingen. Ondanks dat er niet gerepeteerd kon worden, waren er verschillende clubs die een muzikaal tintje aan hun avonden samen wilden geven. Toch even wat anders dan een spelletjesavond. Informatief en hopelijk ook inspirerend voor de leden. Zo mocht ik samen met Thom Zigterman aanschuiven bij Brassband Breukelen voor een gesprek met Erik van de Kolk. Hij stelde ons vragen over het componeervak en het leven als componist. Hier kregen we de kans om te praten over ons werk, maar ook over voorbeelden en ideeën in onze werkprocessen. Eenzelfde soort opzet heb ik samen met dirigent Martijn Veenstra ook bij zijn orkest Eurterpe gedaan.

Verder ben ik op bezoek geweest bij Euphonia Nijeveen om te vertellen over het werk Saint Lambert. Ik heb verteld over de totstandkoming van de originele opdracht en hoe ik dat uitgwerkt heb tot een muziekstuk. Voorzien van commentaar heb ik ze daarna meegenomen door het werk. Op deze manier hebben de leden van Euphonia veel geleerd over een werk dat ze in de toekomst mogen gaan spelen.

Het verhaal achter Saint Lambert

In 2015 bestond fanfare Jeduthun Oldemarkt 110 jaar. Voor die gelegenheid schreef ik Saint Lambert. Het was mijn eerste opdracht en daarmee ook de eerste keer dat ik aan de wensen van de klant moest voldoen. Maar zoals dat vaker gaat bij eerste opdrachten, je bent zelf de dirigent dus de onderhandelingen zijn niet heel lastig. Twee dingen waren duidelijk: 1 er moest een koraal in zitten, 2 het moest een link met de vereniging hebben.

De link met de vereniging vond ik in het dorp: Oldemarkt. Een van de kenmerkende dingen aan het dorp is de Lambertusmarkt op Hemelvaartsdag. Dat werd mijn aanknopingspunt. Een eeuwenoude markt met de naam van een Bisschop uit Maastricht. Dat was een verhaal! En als mensen me een beetje kennen…, ik houd wel van verhalen. Wat nader onderzoek leverde een aantal sferen/beelden op die ik wilde vastleggen in de muziek. Het bewogen leven van Lambertus werd de basis voor het eerste deel en het verhaal over het wonder dat hij verrichtte paste goed bij het middendeel. Het laatste deel schetst de sfeer van Hemelvaartsdag in Oldemarkt.

Saint Lambert voor brassband gespeeld door Soli Brass Leeuwarden o.l.v. Anne van den Berg

Gaan we weer los?

Als alles meezit, mogen we voor de zomervakantie misschien weer los. En dan hopelijk weer met zijn allen of in kleinere groepen.Voor de kleinere groepen heb ik allerlei repertoire beschikbaar. Dus, mocht je wat zoeken neem dan gerust contact op!