Compostiewedstrijd Cory gewonnen door zwoele tango

Een op de zwoele sfeer van een Argentijnse dansclub geïnspireerde cornet solo heeft de RWCMD/Cory Composition Prize 2016 gewonnen. Tanguero! van Richard Haydn Taylor werd dit weekend tweemaal gespeeld door Stephanie Wilkins van de recente Europees kampioen op hun concert in het Royal Welsh College of Music and Drama in Cardiff. Hij won daarmee de prijs van £250 aangeboden door Kapitol Promotions. Nederlandse inbreng was er in de finale van Geert Jan Kroon.

Toegankelijk

“Het was een sfeervol, maar toegakelijk solowerk,” vertelde Cory dirigent Philip Harper. “Het niveau van de inzendingen van over de hele wereld was hoog en de drie finalisten waren uitstekend. Het werd ook briljant gespeeld door Stephanie!”

De 5 minuten durende solo roept de meanderende sensualiteit van de tango met zijn begeleiding van de bandoneon band op – iets wat de componist, een grote fan bijvoorbeeld Astor Piazzolla, zeker wilde herscheppen.

Privilege

“Dat is muziek waar ik van houd, een mogelijkheid om een werk te schrijven die zo een sfeer kan vatten zocht ik al een tijd. Ik heb wel eens een tango voor een kwintet geschreven, maar een voor brassband schrijven, zeker voor de Cory,was een voorrecht.”

Dit is de tweede compositieprijs die Richard heeft gewonnen dit jaar, na zijn succes metWeird Sisters in de Jeugdcategorie van de University of Salford Composers Competition.

Briljant

“Ik heb er lang op moeten wacht,” vertelt de 43 jaar oude tubaïst van Downton Band. “Ik componeer al een jaar of tien en er zijn werken door de British Army Band, Brighouse & Rastrick and Foden’s gespeeld, maar de Cory mijn stuk horen spelen is een enorme kick.

Mijn dank is groot aan Philip Harper en de band – en speciaal aan Stephanie. Ze speelde briljant, en om het na de uitreiking nog een keer te spelen was verbazingwekkend. De stukken van de ander finalisten Iestyn en Geert Jan waren geweldig. Het moet een moeilijke beslissing zijn geweest voor de jury.”

Uitstekende finalisten

Dat werd later bevestigt door Philip Harper, die werd bijgestaan in zijn keuze door Philip Sparke, Kevin Price en Nigel Seaman.

“Het was moeilijk,” zei Nigel. “Geert Jan Kroon’s Those Gazing Eyes en Iestyn Harding’sLight & Fast waren ook uitstekende stukken, maar we hadden het gevoel dat Tanguero!het meest complete stuk was van de drie.”

Tanguero! zal uitgegeven worden bij Wright & Round, zal worden gespeeld door de Cory in concerten en zal worden opgenomen op een volgende CD.

Nederlandse inbreng

Nederlandse inbreng was er van Geert Jan Kroon. “Het was een enorme kick om te horen hoe de Cory een stuk van je speelt,” vertelt de euphoniumspeler van Soli Brass Leeuwarden. “Vorig jaar was ik al heel trots dat Soli iets van me speelde en een jaar later sta je bij Cory op het podium, dat is iets wat ik niet had verwacht. Ik ben Philip Harper en de Cory dan ook enorm dankbaar voor deze mogelijkheid!”

Bron: 4Barsrest