CD-opnames en de première van SHARDS!

Afgelopen zaterdag (18 maart 2017) zijn er cd-opnames gemaakt van Epitaph en A Tallis Anthem door het Frysk Harmony Orkest onder leiding van Thijs Oud. ‘s Avonds was de première van SHARDS! door Pro Rege Heerenveen onder leiding van Anne van den Berg.

SHARDS!

De dag begon met de publicatie van het onderstaande artikel in het Friesch Dagblad. Geschreven door Ruurd Wallinga. De foto is van Marchje Andringa. Het artikel gaat over het werk SHARDS! dat Pro Rege Heerenveen heeft laten schrijven voor hun deelname aan het WMC in Kerkrade.

Artikel Friese compositie voor WMC in KerkradeBron: Friesch Dagblad (18 maart 2017)

De officiële première is natuurlijk tijdens het WMC, maar tijdens het VJC werd het werk al gepresenteerd aan de achterban en belangstellenden. Voor mij was het enorm spannend, het werk is namelijk geheel in de stijl die mij aanspreekt. Wat betekent dat het misschien niet voor iedereen een leuk luisterwerk hoeft te zijn. De band speelde erg overtuigend (en dat na maar een paar repetities). Na afloop waren het publiek en de muzikanten erg enthousiast over het werk en dat is natuurlijk waarvoor je het doet, mensen een interessante muzikale ervaring geven.

CD-opnames

Tijdens cd-opnames blijkt altijd maar weer dat makkelijke muziek niet bestaat. Moeilijke werken staan vaak redelijk snel op de plaat, terwijl in open langzame werken het soms lastig is de concentratie te bewaren. Maar het Frysk Harmony Orkest had zich tot doel gesteld om in ieder geval zeven werken van Tower Editions op te nemen. Uiteindelijk namen ze er zelfs acht op. De muzikanten en dirigent hebben dan ook hun uiterste best gedaan om in een hele drukke opnamedag het beste uit zichzelf te halen. Wat een prestatie van formaat is. Werken van John Blanken, Wil van der Beek en Arend Gerds passeerden de revue. Mijn nieuwste werken Epitaph en A Tallis Anthem heb ik bewerkt voor harmonieorkest en zijn opgenomen. Het zijn mijn eerste stapjes in het medium harmonieorkest en het resultaat is binnenkort te horen via de website.