Spinning Gears met Robbert Vos en Brass Band Schoonhoven

Spinning Gears ScoreHet begon 2 jaar geleden toen ik Spinning Gears schreef voor een goede vriend van me. De uitvoering liet op zich wachten en het werk kwam op de plank. Gelukkig was het een geval van op de juiste plek op het juiste moment zijn waardoor het afgelopen zaterdag 18 februari is opgenomen door Robbert Vos en Brass Band Schoonhoven. Wil je het werk ook proberen? Lees door en schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en ontvang Spinning Gears in je mailbox.

Right place, right time

Tijdens een sessie met Robbert Vos bij de Spiker Akademy kwamen we aan de praat over mijn werk als componist en ja dan laat je het natuurlijk niet na om te vermelden dat je nog een euphonium-solo (Spinning Gears) hebt liggen. Nee, je zorgt dat je hem bij je hebt! Na wat contact over en weer leek het Robbert een leuk idee om het werk mee te gaan nemen in zijn cd-project. Een enorme eer wat mij betreft.

 

Nieuwe muziek

Een van de dingen die het euphoniumtalent graag op zijn cd wilde was nieuwe muziek. Niet zomaar maar nieuwe muziek van jonge en/of Nederlandse componisten, waaronder Jan Bosveld, Hendrik de Boer en Christian Overhead. Maar ook binnen verschillende orkestvormen, zo komen er werken met begeleiding van harmonie, fanfare en brassband op de cd. Twee werken waren in die zin gloednieuw, Christian’s Underground Concerto, hagelnieuw, en mijn Spinning Gears, nog nooit gespeeld.

 

Het grote moment

In de aanloop naar de opnames hebben we als componist, dirigent, solist en band veel contact gehad over het werk en hebben we nog de nodige aanpassingen gedaan om het werk beter uit de verf te laten komen. Waaronder een euphonium-cadens die wat moeilijker kon en daarna nog veel uitdagender mocht. Uiteindelijk is het een ‘extended cadenza’ geworden waarvan ik me afvraag of Robbert het ook echt moeilijk vond. Zo klonk het in ieder geval niet! Zaterdag 18 februari was het dan zover: de opnamedag! Twee uurtjes rijden om vervolgens in Nistelrode te horen hoe de solist en Brass Band Schoonhoven in optima forma je stuk op de plaat zetten. Een beleving op zich!

Voor mij was het een lesje in professionaliteit om dit ensemble bezig te zien. Pure focus tijdens de opnames en een hoge snelheid bij het werken mede door opnameleiders Anteun Hoesen en Renato Meli. Ik kijk uit naar het eindresultaat in Juli! Lees meer over het CD-project op Robbert’s blog.

Wil je ook de solo partij van Spinning Gears bekijken, of zelfs doorspelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de PDF als welkomstcadeau!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* indicates required