Premières in Nederland en Schotland

In het weekend van 16/17 december zal Carols of Old maar liefst twee keer in première gaan. Zowel in Schotland als in Nederland wordt het werk voor de eerste maal uitgevoerd.

Op de 16de zal Flevo Brass Emmeloord het werk, dat gebaseerd op is twee oude ‘carols’, spelen. Samen met Cantorij Emmeloord zal het de originele versie van het werk ten gehore brengen.

In hetzelfde weekend, maar een dag later, de 17de, zal de Kirkintilloch Band uit Schotland onder leiding van Ray Munday het werk spelen tijdens een kerstconcert. Het werk is speciaal voor deze gelenheid voorzien van een alternatief einde met het nodige vuurwerk.

Carols of Old is een werk gebaseerd op twee favoriete ‘carols’ van de componist: Lo, how a Rose en Coventry Carol. Beide komen in een rhapsodische stijl in verschillende gedaanten aan bod. Na een langzame opening waarin beide koralen fragmentarisch langkomen, komt Lo, how a Rose aan bod in de zetting van Michael Preatorius (1571-1621). Hierna wordt deze carol uitgewerkt in een dansante vorm met veel kerstbellen en wordt ook de Coventry Carol verder op de voorgrond gebracht. Na deze lange episode komt Coventry Carol in zijn originele zetting aan bod. Een langzame uitbreiding van deze carol leidt naar de grote finale!